Totul despre sex

Genofobia – Frica de sex. Ce este și cum o putem trata?

frica-sex

Frica de sex si de relatii intime se numeste „genofobie” sau, un termen mai putin cunoscut, „erotofobie”. Aceasta este mai mult decat un disconfort. Este o conditie care cauzeaza frica intensa sau panica atunci cand are loc intimitatea sexuala. Pentru unele persoane, chiar si gandul la acestea poate cauza aceste stari anxioase.

Exista si alte fobii care au legatura si cate pot aparea impreuna cu aceasta, cum ar fi:

 • Nosofobia: frica de a contacta un virus
 • Gimnofobia: Frica de nuditate (frica de a fi nud sau de a vedea pe cineva nud)
 • Heterofobia: Frica de persoanele de sex opus
 • Coitofobia: Frica de actul sexual (foarte asemanatoare cu genofobia)
 • Afefobia (frica de afi atins sau de a atinge pe altii)
 • Tocofobia: Frica de sarcina sau nastere

O persoana poate avea de asemenea o frica generalizata sau anxietate atunci cand este apropiat emotional de alta persoana. Aceasta se poate dezvolta intr-o frica de intimitate sexuala.

Simptomele genofobiei

Fobiile sunt maimult decat o neplacere. Spre deosebire de homofobie, de exemplu, care se manifesta prin dispret sau ura fata de persoanele homosexuale, fobiile in general reprezinta o frica. Acestea pot cauza reactii atat fizice cat si psihice care de obicei intervin in viata de zi cu zi si pun multe limitari persoanelor care le au.

Aceasta reactie de frica este declansata de un eveniment sau e o situatie de care ii este frica unei persoane.

Reactiile unei fobii includ:

 • Un sentiment de frica, anxietate si panica atunci cand esti expus la o fobie sau chiar gandurile la actiunile anumitei fobii (in cazul genofobiei, frica de un act sexual)
 • Simptomele de frica  se pot agrava pe masura ce te expui mai mult la intimitati sexuale. Singurul omd de a inlatura frica este sa opresti activitatea.
 • Evitarea actelor sexuale pentru a evita sentimentul de frica
 • Dificultati de respiratie, senzatie de ameteala, transmiratii si palpitatii in timpul activitatilor sexuale

Cauzele genofobie

Frica de relatii sexuale are multe cauze si motive. In unele situatii, cauza exacta este greu de determnat.

 • Frica de performantele sexuale (anxietatea de performanta sexuala): Pentru unii, ingrijorarea in legatura cu performantele sexuale sau senzatiile de frica atunci cand sunteti  intimi poate fi o adevarata provocare.
 • Vaginismul: Ete conditia in care durerea si lipsa controlului asupra muschilor poate produce spasme in timpul actului sexual sau chiar si in timpul unui examen pelvian sau pur is simplu introducerea unui tampon. Uneori durerea este atat de mare incat femeile dezvolta o fobie de a face sex evitand pe cat posibil aceste activitati. Femeile care sufera de vaginism considera adesea de ajutor un dilatator vaginal.
 • Abuzul sexual: Cand o femie sau chiar un barbat experimenteaza o trama in timpul copilariei sau adolescentei precum un abuz sexual, ca rezultat al stresului post-traumatic, poate aparea genofobia. Cu alte cuvinte, in urma unui abuz sexual, victima sufera o trauma ce ii cauzeaza frica de sex iar orice activitate sexuala ii poate provoca anxietate.
 • Experienta unei agresiuni sexuale: Cand o persoana este traumatizata sexual, e posibil sa dezvolte o fobie pe viitor si sa evite pe cat de mult posibil actele sexuale. Un astfel de eveniment este traumatizant si cauzeaza inchidere a orice activitati sexuale a victimei.
 • Insecuritatea in ceea ce priveste corpul: Rusinea de propriul corp poate cauza acesea genofobie. Persoanele care nu sunt multumite de corpul lor pot avea un sentiment negativ ni ceea ce priveste activitatea sexuala. Unii indivizi care sufera de probleme serioase de imagine (o conditie medicala numita dismorfiE) ar putea evita activitatile sexuale deoarce ii face sa se simta extrem de rusinati.

Tratament pentru genofobie

Daca este prezent un factor medical precum vaginismul, aceasta cauza poate fi tratata. Durerea din timpul actelor sexuale este comuna. Dac anu este tratata, poate duce la frica de acte sexuale, precum genofobie.

Daca cauza fizica este identificata, tratamentul depinde de anumite situatii.

Terapia pentru fobii include adesea sedinte de psihoterapie. Aumite cazuri de psihterapie au fost descoperite eficiente pentru tratarea fobiilor, precum terapia cognitiv-comportamentala si terapia prin expunere.

Terapia cognitiv-comportamentala lucreaza la dezvoltarea a unor schimbarii comportamentului de gandire si de abordare a fobiei in legatura cu situatia respectiva.

Un terapeut sexual poate fi de ajutor pentru tratarea genofobiei. Tipul de terapie din sesiunile individuale depinde mult de cauza fobiei de si situatia specifica. In timp ce unele persoane se pot vindeca repede, altele pot face sedinte de psihoterapie pentru ani intregi, fara sa simta o ameliorare.

Cand sa mergi la medic

Diferenta dintre o frica usoara si o fobie poate este ca fobia are un impact negativ asupra vietii, afectandu-te si limitandu-te din multe puncte de vedere. Frica de sex poate interfera cu dezvoltarea relatiilor romantice. De asemenea, poate contribui la sentimentele de izolare si depresie. Fobiile sunt tratabile cu terapie si/sau cu medicamente, in functie de situatie.

Un medic poate sa te examineze sa vada daca exista componente fizice in frica ta si daca exista, sa iti ofere tratament. De regula, afectiunile fizice care cauzeaza o fobie sunt tratabile prin medicamente.

Cu toate ca problemele fizice pot fi mai periculoase decat cele psihice, deoarece iti afecteaza in mod direct sanatate organismului si nu doar stilul de viata, de multe ori tratamentul este mai simplu: administrarea unor medicamente. Pe de alta parte, afectiunile psihice necesita nenumarate sedinte de terapie pentru a schimba modul de gandire si comportamentul in fata anumitor situatii.

Cum sa traiesti cu genofobie

Sexul este un aspect foarte important pentru oameni iar genofobia poate avae un impact devastator pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune. Unele persoanel traiesc o viata asexuala, ceea ce inseamna ca isi cauta implinire inafara experientelor sexuale.

Cu toate satea, cei ce traiesc asexali din frica si nu din pura alegere, cel mai adesea nu sunt fericiti si se simt singuri. Exista persoane care se considera asexuali si sunt fericiti cu aceasta alegere, deoarece asa este firea lor, asta ii reprezinta pe ei. Aceasta alegere trebuie luata doar daca cineva isi doreste cu adevarat, nu din frica.

Genofobia poate fi devastatoare mai ales daca apare atunci cand doua persoane sunt intr-o relatie, deoarece lipsa actului sexual duce fara dar si poate la despartire. Aceasta situatie poate face persoana care sufera de genofobie sa se invinovateasca si sa ii amplifice si mai tare problema.

Prin tratament si cu multa rabdare, poti scapa de aceasta fobie. Este importanta perseverenta si dedicarea atunci cand vorbim de sedinte de psihoterapie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *